Hvem dræbte Haitis præsident Jovenel Moïse? To nøglemistænkte taler fra fængslet

Hvem dræbte Haitis præsident Jovenel Moïse? Foto: Shutterstock.

Fem dage efter at han vendte tilbage til Haiti fra det sydlige Florida, hvor han havde leveret et brev underskrevet af en højesteretsdommer i Haiti, hvor han søgte hjælp til at vælte Haitis præsident Jovenel Moïse, var James Solages i lufthavnen i Port-au-Prince på vej tilbage til USA Så ringede hans telefon.

“De sagde ‘kom’. Jeg har et møde at gå til,” sagde han. “Jeg sad på mit hotel i meget, meget lang tid. Jeg har aldrig, aldrig haft mulighed for at vide, hvad der foregik, før de kom for at hente mig … op.” Få timer senere blev Moïse, 53, død, tortureret og skudt et dusin gange inde i sit soveværelse i bakkerne over landets hovedstad,

Solages, senere anklaget for at være involveret i attentatet den 7. juli 2021, sammen med den haitianske amerikaner Joseph Vincent, dukkede op i en kornet video uden for præsidentens hus og udgav sig for at være en agent fra den amerikanske lægemiddelmyndighed, der råbte: “Dette er en DEA-operation.”

“De fortalte mig at sige det,” fortalte Solages, 35, til Miami Herald i et eksklusivt interview inde fra det haitiske fængsel, hvor han er tilbageholdt. Han afviste at sige, hvem “de” var og fastholdt sin uskyld, mens han anklagede unavngivne, “højtstående” personer for at bruge ham.

“I sandhed af mit hjerte satte de mig op; meget professionelt. Jeg har god samvittighed, en meget ren samvittighed over, at jeg ikke gjorde, hvad de beskyldte mig for at gøre.” Solages’ kommentar om telefonopkaldet er hans første offentlige udtalelse siden hans anholdelse af haitisk politi, efter at han og Vincent overgav sig til myndighederne på en gade i Petionville i timerne efter, at Moïses blodige lig blev opdaget i hans soveværelse på anden sal.

Amerikanske myndigheder siger, at Solages, der er identificeret som “medsammensvoren #1” i en føderal klage , var rejst fra Haiti til Miami mellem 28. juni og 1. juli for at søge hjælp i kupplot rettet mod Moïse. Hans rejse er kritisk for den amerikanske efterforskning, der påstår en mordsammensværgelse, der strækker sig fra det sydlige Florida til Haiti.

Ikke tættere på sandheden

Et år efter at Moïse blev myrdet og hans kone såret, er offentligheden ikke tættere på at vide, hvem der stod bag angrebet eller affyrede de dødelige skud. Var det et internt job udført af folk tæt på præsidenten, inklusive livvagter, politiske operatører og mulige kriminelle? Eller var det et hitjob udført af colombianske kommandosoldater, der var blevet rekrutteret af et sikkerhedsfirma i Miami-området?

Det er spørgsmål, som haitierne har stillet sig selv i forsøget på at forstå, hvordan nogen kunne have dræbt deres præsident, en polariserende skikkelse, der nærmede sig slutningen af ​​sin præsidentperiode og havde valgt en neurokirurg til at lede landet som hans nr. 2 midt i en voldsom politisk krise. Amerikanske agenter, der kører en parallel efterforskning, har været ordknappe, men er tydeligvis ved at opbygge en mordkonspirationssag, der kan forbinde mistænkte i det sydlige Florida til de haitiske gerningsmænd.

Ansættelsen af ​​tidligere colombianske soldater, sagde Sanon, var idéen fra Intriago og hans partner, Arcangel Pretel Ortiz, som drev Counter Terrorist Unit Federal Academy LLC. Begge mænd ville have colombianerne “til at hjælpe dem med sikkerheden,” sagde Sanon. Han afviser rapporter om, at colombianerne var sammen med ham, da de tog afsted til præsidentens hus natten til attentatet.

Dårlige forhold i fængslet

Sanon, 63, fortalte Herald under et interview i fængslet, at det var første gang i omkring to måneder, han havde været ude i sollys. Syg med diabetes og en hjertesygdom har Sanon sovet på fængslets sygestue, hvor han sagde, at han brugte en måned på at sove på gulvet, før han endelig fik en madras. Infirmeriet i National Penitentiary er bygget til kun 58 indsatte og har nogle gange så mange som 140, sagde han. “Det er det værste sted i verden; du har at gøre med det værste,” sagde han.

“Der er ingen sanitet.” I dag ser det ud til, at hans medfanger, som kaldte ham en “morder”, da han først ankom, har glemt ham. Selvom han glæder sig over at blive efterladt alene, føler han sig stadig ikke helt sikker, sagde han. Han anklagede haitisk politi for at ville dræbe ham, da de kom for at arrestere ham den 9. juli, og siger, at en haitisk anklager senere spurgte ham:

“Hvorfor dræbte de dig ikke? Du skulle have været død.” “De blev ved med at chikanere mig hver dag og sagde, at jeg er en snigmorder,” sagde han og tilføjede, at han endnu ikke har set en dommer. FBI, sagde han, har kun afhørt ham én gang, mens han var i politiets varetægt efter sin anholdelse. “Jeg er uskyldig,” sagde han. Adspurgt, hvem der dræbte præsidenten, sagde Sanon:

“Jeg aner det ikke. Det skal være nogle regeringsfolk.” Han kaldte beskyldningerne mod ham både absurde og oprørende. “Hvordan skulle jeg dræbe en præsident for at blive præsident, når jeg ikke har nogen kontakt med nogen i paladset?” han sagde. “Jeg ville være skør.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk