Europa koger i hedebølge, der antænder brande i Frankrig, Spanien og England

Brande i Frankrig. Foto: Shutterstock.

En hedebølge, der raser i Europa, trak mandag nordpå til Storbritannien og gav næring til voldsomme skovbrande i Spanien og Frankrig, som evakuerede tusindvis af mennesker og indsatte bombefly og brandmænd for at kæmpe mod flammerne.

 

To mennesker blev dræbt i flammerne i Spanien, som dets premierminister kædede sammen med global opvarmning, og sagde: “Klimaforandringer dræber.”

Det tal kommer oven på de hundredvis af varmerelaterede dødsfald, der er rapporteret på den iberiske halvø, da høje temperaturer har grebet kontinentet de seneste dage og udløst skovbrande fra Portugal til Balkan.

Nogle områder, herunder det nordlige Italien, oplever også længere tørkeperioder.

Klimaændringer gør sådanne livstruende ekstremer mindre af en sjældenhed – og hedebølger er endda kommet til steder som Storbritannien, som forberedte sig på mulige rekordhøje temperaturer.

Det varme vejr i Storbritannien forventes at være så hårdt i denne uge, at togoperatører advarede om, at det kunne forvride skinnerne, og nogle skoler oprettede soppebassiner for at hjælpe børn med at køle af.

I Frankrig blev varmerekorder slået og hvirvlende varme vinde komplicerede brandslukning i landets sydvestlige del.

“Branden eksploderer bogstaveligt talt,” sagde Marc Vermeulen chefen for det regionale brandvæsen, der beskrev træstammer, der knuste, da flammerne fortærede dem, sendte brændende gløder op i luften og yderligere spredte flammerne.

“Vi står over for ekstreme og usædvanlige omstændigheder,” sagde han.

Myndighederne evakuerede flere byer og flyttede yderligere 14.900 mennesker fra områder, der kunne befinde sig i vejen for brandene og kvælende røg. I alt er mere end 31.000 mennesker blevet tvunget fra deres hjem og sommerferiesteder i Gironde-regionen, siden naturbrandene begyndte den 12. juli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk