Energiregninger: Huse kan opvarmes af oversvømmelsesvand fra nedlagte miner

Foto: Shutterstock.

Wales’ nedlagte kulminer kan få nyt liv som en grøn energikilde til at opvarme boliger.

 

Undersøgelser vil blive udført for at finde de bedste steder at pumpe naturligt opvarmet vand fra undergrunden til forbrugerne

Den walisiske regering bruger £450.000 (3 mil. danske kroner) på projektet, som den håber vil hjælpe med at reducere energiregningen og Wales’ CO2-fodaftryk.

Da Wales’ gruber lukkede, blev pumperne slukket, og minerne blev oversvømmet.

Nu håber ministrene, at vandet, som er naturligt opvarmet under jorden, kan bruges til at hjælpe Wales med at blive CO2-neutral i 2050.

Coal Authority’s Gareth Farr sagde, at vand ville blive udvundet fra de nedlagte miner og ført gennem en varmeveksler, hvor noget af varmen genvindes, før det forstærkes af en varmepumpe.

“Så pumpes varmen rundt i et varmt netværk til boliger, virksomheder og alle dele af lokalsamfundet, og vandet returneres under jorden,” sagde han.

Kulmyndigheden vil bruge pengene på forundersøgelser for at kortlægge, hvor varme kan tages fra vand i nedlagte miner og bruges til gavn for lokalsamfund ved at opvarme boliger, skoler og virksomheder. Hr. Farr sagde: “Hvert minevand-varmesystem vil blive skræddersyet, men det ultimative slutspil vil være, at forbrugerne ikke betaler mere, end de i øjeblikket gør for deres opvarmning, og forhåbentlig vil de i sidste ende betale betydeligt mindre.”

Han sagde, at for at komme til vandhullerne vil der ofte skulle bores. Når de er færdige, bliver de derefter gemt under jorden med rør til vand- og varmenettet.

Gas opvarmer i øjeblikket de fleste walisiske hjem. Men i 2025 vil nybyggede huse ikke være tilsluttet gasnettet.

Wales’ klimaminister, Julie James, sagde: “Det er meget spændende, at samfund kan være meter fra et teknologi-klart alternativ til traditionelle opvarmningsmetoder.”

I Gateshead, England er et £9m-program blevet den største minevandvarmeordning i Storbritannien.

Det vil levere så meget som halvdelen af ​​den nødvendige varme til bygninger på netværket, herunder boliger, virksomheder og offentlige bygninger.

Hvad sker der allerede?

I Wales har der været anstødssten.

Planer for en minevandsordning i Caerau, Bridgend amt, stoppede i de seneste måneder på trods af en forundersøgelse, der konkluderede, at den var opnåelig.

Bridgend Council sagde, at det gav værdifuld information, men at ordningen ville have været for dyr.

  • Husholdningernes energiregning vil ramme 3.000 £ (326 tusind danske kroner) om året
  • Man bruger drager til at udnytte vindkraft

En talsmand sagde: “Rådet og dets partnere blev enige om at overveje alternative muligheder og at udvikle og indsende et profileret program til Wales European Funding Office i stedet.”

En lignende ordning i Taff’s Well, Rhondda Cynon Taf, har set vand fra en termisk kilde brugt til at opvarme folkeskoler og pavilloner.

Vand pumpes fra kilden ved ca. 21 C til en nærliggende varmeveksler.

Herefter går varmen til pumper i pavillonen. Underjordiske rør fører også varme til skolen på tværs af vejen.Rhondda Cynon Taf-rådets klimaændringsminister, Christina Leyshon, sagde: “Denne teknologi kan også bruges i kulminerne i det sydlige Wales, som er lige under vores fødder og potentielt bringe billigere energi til vores samfund og energi, der holder på lang sigt.

“Dette er langsigtede projekter, og vi er nødt til at se fremad. Det vigtigste er, at vi kan reducere vores CO2-fodaftryk her i RCT og i hele Wales.”

Ms James sagde, at hun mente at gøre boliger mere energieffektive var afgørende for at håndtere klimaændringer.

Hun sagde: “Vi er nødt til at tænke innovativt og sikre, at vi opfylder fremtidens behov for vedvarende energi, så jeg ser frem til at høre, hvad Coal Authority opdager som en del af deres arbejde.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk