En kvinde er blevet dømt til døden ved stening

Foto: Shutterstock.

Lande, der strammer deres kontrol over kvinder og piger, opmuntrer kvindehadere andre steder, og den globale kamp for ligestilling bliver sværere.

 

En sudanesisk domstol dømte for nylig en 20-årig, Maryam Alsyed Tiyrab, til henrettelse ved stening. Hendes påståede forbrydelse? Ægteskabsbrud.

Denne dom, som hun appellerer, er dybt alarmerende – og ikke kun fordi ingen nogensinde skal stenes til døde. Det er endnu et tegn på regression af rettigheder, kvinder og piger står over for i en række lande.

Dommen var den første af denne type i Sudan i næsten et årti, selvom der er blevet idømt andre voldelige dødsdomme over kvinder. Det skete også på baggrund af protester, hvor kvinder har spillet en nøglerolle, mod en voldelig militær-pålagt undtagelsestilstand efter landets militærkup i oktober 2021.

Stening er fortsat på bøgerne som en straf i flere lande, herunder Brunei og Iran. I teorien er det stadig en tilgængelig straf under Saudi-Arabiens kodificerede straffelov, og det er en form for udenretslig straf i andre, inklusive Afghanistan, typisk for utroskab.

Disse love påvirker kvinder uforholdsmæssigt; graviditet kan betragtes som bevis, og kvinder, der anmelder voldtægt, bliver nogle gange retsforfulgt i stedet for at blive behandlet som ofre.

Smuldrende friheder

Taliban, som tidligere henrettede kvinder ved stening har brugt det sidste år på at rulle de fleste kvinders og pigers rettigheder tilbage, begrænse adgangen til uddannelse, beskæftigelse, sundhedspleje, bevægelsesfrihed, ytringsfrihed og reaktioner på køn. Baseret vold.

Og netop i sidste måned oplevede kvinder i USA et slag mod deres rettigheder, lige da Højesteret med seks mod tre stemmer omstødte en afgørelse, der havde garanteret retten til adgang til abort og begrænset staternes mulighed for at begrænse denne ret for 50 år. Mange amerikanske stater gik hurtigt for at kriminalisere abort. Nogle havde såkaldte “udløserlove”, der automatisk indførte et abortforbud efter beslutningen.

Alle disse begivenheder fremhæver, hvor usikre kvinders rettigheder er, og den hastighed, hvormed de kan smuldre. Det er ikke isolerede hændelser.

I Polen forbød en forfatningsdomstols afgørelse i oktober 2020 effektivt adgang til lovlig abort.

Polygami-lovgivning, der verserer i Cote d’Ivoire, ville tillade flere ægtefæller – men kun for mænd.

I Indonesien bliver kvinder, herunder ikke-muslimer, i stigende grad tvunget til at bære hijab, og et universitet forbød et studenterblad for at turde diskutere seksuel vold på campus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk