Dødstallet passerer 100, efter oversvømmelserne forværres i Bangladesh, Indien

De dødelige oversvømmelser, en af de værste, der har ramt regionen i flere årtier FOTO: shutterstock

Mindst 114 mennesker er blevet dræbt af oversvømmelser, lynnedslag og jordskred i Bangladesh og det nordøstlige Indien i den seneste uge, da kraftig monsunregn har oversvømmet snesevis af distrikter i de to lande.

De dødelige oversvømmelser, en af de værste, der har ramt regionen i flere årtier, kommer næsten to år efter, at lignende oversvømmelser dræbte mere end 1.000 mennesker i de to lande.

Syndfloden har bragt mobiltelefontårne og elledninger ned og skyllet veje og broer væk, hvilket har gjort nødhjælps- og redningsarbejde vanskeligt.

Over 300.000 evakueret

“Vi har evakueret mere end 300.000 mennesker, der blev strandet,” sagde Mosharraf Hossain, en embedsmand i Sylhet-regionen. “Mange af dem har mistet deres huse lavet af tin og bambus.”

Dødstallet i den indiske nordøstlige delstat Assam steg til 82, med 11 flere dødsfald tirsdag. I mellemtiden er antallet af dødsfald i Bangladesh steget til 32.

Mindst 4,8 millioner mennesker er blevet ramt af oversvømmelserne i den bjergrige delstat Assams 32 distrikter. Hold af militære, føderale og statslige katastrofestyringsmyndigheder har evakueret mere end 231.000 mennesker fra de lavtliggende områder og sat dem i over 1.000 midlertidige nødhjælpslejre.

Omkostningerne ved oversvømmelserne er de samme i Bangladesh, hvor oversvømmelser har ramt næsten 6 millioner mennesker, ifølge lokale medier. Sylhet-, Sunamganj- og Netrokona-distrikterne i den nordlige del af landet er de hårdest ramte, hvor veje og motorveje er nedsænket, hvilket næsten helt afskærer dem fra resten af ​​landet. Bangladeshs premierminister, Sheikh Hasina, lavede en luftundersøgelse af de oversvømmelsesramte områder og bad sin administration om at droppe madpakker i utilgængelige områder.

Mere nedbør på vej

Vejrudsigtere har advaret om mere kraftig nedbør i Himalaya-regionen, som yderligere kan løbe over floderne i regionen og forværre oversvømmelserne.

UNICEF søger 2,5 millioner dollars til at reagere på nødsituationen i Bangladesh og siger i en erklæring, at “fire millioner mennesker, inklusive 1,6 millioner børn, strandet af oversvømmelser … har et presserende behov for hjælp.”

“UNICEF har allerede sendt 400.000 vandrensningstabletter, der kan støtte 80.000 husstande med rent vand i en uge,” lød erklæringen.

Oversvømmelser er almindelige i det nordøstlige Indien og dele af Bangladesh – beliggende ved foden af ​​Himalaya – hvor monsuner bringer kraftige regnskyl mellem juni og oktober og svulmer floder, der ofte sprænger deres bredder.

Men miljøforkæmpere siger, at klimaændringer gør ekstreme vejrbegivenheder som oversvømmelser og hedebølger i hele Sydasien mere hyppige, intense og uforudsigelige.

Bare i sidste måned, mens et stort stykke af Indien rullede under en rekordstor hedebølge, var de nordøstlige dele af landet – Assam og Arunachal Pradesh – vidne til oversvømmelser og mudderskred, der dræbte snesevis og beskadigede marker af afgrøder. Og monsunen var ikke engang ankommet.

Klimaændringer

Eksperter siger, at der er en stærk sammenhæng mellem klimaændringer og den tidlige monsun. Et varmere klima har påvirket vejrmønstrene og øget timingen og mængden af ​​nedbør.

“Undersøgelser har vist, at Himalaya-regionens nedbørsmønstre har ændret sig, hvilket har ført til uforudsigeligt vejr,” siger Anjal Prakash, klimaforsker og ledende forsker ved FN’s Mellemstatslige Panel om Klimaændringer, til CBS News. “På grund af klimaændringer er et vådere klima blevet forudsagt for regionen.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk