Dansk indenrigsfly skal flyve på brint i 2025

Foto: Shutterstock

Danmarks første grønne flyrute letter i 2025. Det bliver med brint og elmotorer, fortæller Jesper Rungholm fra DAT.

 

DAT A/S, Everfuel A/S og Universal Hydrogen Co. har onsdag annonceret en samarbejdsaftale om at transformere den regionale luftfart i Danmark ved at muliggøre fuldstændig nul-emissionsflyvning med ren brint inden udgangen af ​​2025.

De tre selskaber vil kombinere deres respektive ekspertise inden for flyoperationer, produktion af brintbrændstof og brintlogistik og flyfremdrift for at bringe brintdrevne ATR 72-600 regionalfly i brug på DAT-ruter i Danmark, med det mål at konvertere alle DAT’s indenrigsflyvninger til ægte nul-emissionsflyvninger inden 2030.

DAT A/S er en erfaren regional operatør, der hvert år transporterer tæt på en million passagerer i Danmark og til destinationer i hele Europa. Det planlægger at bruge ATR 72’ere, der er konverteret ved hjælp af Universal Hydrogen-teknologi. Disse fly vil rumme 56 passagerer efter omstilling til brint. Universal Hydrogen vil også levere brændstoftjenester til at levere grøn brint produceret af Everfuel ved hjælp af modulære kapsler uden behov for ændringer af eksisterende lufthavnsinfrastruktur.

“Fremtidens indenrigsflyvning i Danmark kan blive 100 % emissionsfri via brintdrevne fly,” siger DAT-direktør Jesper Rungholm. der vil gøre dette muligt allerede i 2025. Det vil passe perfekt til typiske flyvedistancer i Danmark, og vi er sikre på, at kunderne vil værdsætte flyvninger, der kun udleder rent vand.”

Grøn brint

Den grønne brint bliver produceret af Everfuel, et energiproduktions- og distributionsselskab med base i Herning. Brinten skal produceres baseret på vedvarende energi på Everfuels første Power-to-X (PtX) anlæg i Fredericia.

“Hos Everfuel er vi begejstrede for det nye samarbejde, da hele vores mission er at opnå et fossilfrit samfund,” siger Everfuel CEO Jacob Krogsgaard. ”Det gælder især for flyindustrien, hvor der skal handles nu, hvis vi skal undgå at forværre klimakrisen. Det nye konsortium kan levere hele pakken, hvor vores rolle er at levere den grønne brint. Så udnytter vores partnere brinten i flyene, da brintbaserede fly er den bedste udnyttelse af ressourcerne, hvis vi skal opnå emissionsfrie indenrigsflyvninger.«

Samarbejdet mellem de tre selskaber følger regeringens udbud, der også er offentliggjort i dag, om at udvikle nul-emission kommercielle flyvninger i Danmark.

“DAT, Everfuel og Universal Hydrogen besidder tilsammen den ekspertise, der er nødvendig for at nå Danmarks ambitiøse mål om at opnå ikke bare netto nul, men sand nul-emission kommerciel flyvning allerede i 2025,” sagde Paul Eremenko, medstifter og administrerende direktør for Universal Hydrogen.

“DATs indenlandske netværk er en perfekt tidlig applikation til brintbrændstof, og med støtte fra Everfuel kan vi hurtigt udvikle et komplet brintøkosystem i Danmark for at indlede en ny guldalder inden for luftfart bygget på ren flyvning.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk