Danmark taber retssag om retten til navnet Feta

Foto: Shutterstock.

EU-Domstolen besluttede torsdag, at Danmark overtrådte EU-lovgivningen ved at tillade danske virksomheder at sælge ost kaldet “feta” uden for EU.

 

Fetaost er blevet betragtet som beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) produkt i tyve år. Denne officielle betegnelse betyder, at feta er et beskyttet produkt, der kun kan fremstilles i Grækenland, og oste, der ikke er fremstillet i landet. I henhold til specifikke retningslinjer, kan ikke mærkes “feta” af andre EU-lande.Sagen mod Danmark blev indbragt for retten af ​​EU-Kommissionen, som blev bakket op af Grækenland og Cypern for tre år siden.

Danmark overtrådte EU-lovgivningen efter at have solgt “feta”-ost

Dengang anmodede Grækenland formelt EU-Kommissionen om at undersøge Danmarks brug af ordet feta. Feta er et “ikonisk” græsk produkt, sagde det græske landbrugsministerium dengang og tilføjede, at Danmark havde “nægtet at samarbejde” omkring EU-reglerne.

Grækenland hævdede, at landet også tillod danske producenter at fremstille “imiteret feta” og at eksportere “imiterede EU-oste” til ikke-EU-lande.

EU-domstolen meddelte torsdag formelt, at begrebet “feta” kun må bruges til ost fremstillet i Grækenland efter strenge retningslinjer, da det er et BOB-produkt.

Danmark indrømmede, at deres oste var mærket som feta, men argumenterede for, at salg af produkterne til lande uden for EU ikke var i strid med loven, da den ikke nævnte eksport. EU’s højeste domstol fandt dog, at eksport også er inkluderet i BOB-lovene torsdag.

Feta er en ikonisk græsk ost

Feta er en smuldrende, blød hvid ost med en syrlig smag. Den skabes ved at lægge den koagulerede mælkeblanding i træfade. Den krøllede blanding er meget kompakt og skal skæres i skiver for at passe ind i tønderne. Navnet feta, græsk for skive, kommer højst sandsynligt fra denne praksis.

Efter at have ligget i tønderne i et par dage lægges ostemassen i saltlage, en saltvandsopløsning, som er essentiel for at skabe ostens ikoniske smag.

Feta bruges i mange græske retter, men især i den græske salat eller horiatiki og bagværk som spanakopita og tiropita.

Ostefremstilling er en gammel praksis i Middelhavet, hvor produktionen af ​​ost fra gede- eller fåremælk går tilbage til det 8. århundrede f.v.t. i Grækenland.

En ost, der ligner feta, er nævnt i Homers Odyssey. I det gamle værk beskrives Kyklopen Polyfem som en hyrde, der lever med en hule fuld af ost og mælk taget fra sin flok.

Oftest laves feta af en blanding af fåre- og gedemælk, men der er variationer i produktionen, da den også kan laves med kun fåremælk.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk