Verdens største ferskvandsfisk, en rokke på 660 pund, fanget i Cambodia

Rokken vejede 660 pund. Foto: Shutterstock

Cambodjanske landsbyboere ved Mekong-floden har fanget, hvad forskere siger, er verdens største ferskvandsfisk, der nogensinde er registreret, en rokke, der vejede 660 pund (ca. 300 kg), og som tog omkring et dusin mænd at trække til land.

Ved navn Boramy – hvilket betyder “fuldmåne” på khmer-sproget – på grund af hendes løgformede form, blev den fire meter lange hunnen sluppet tilbage i floden efter at være blevet elektronisk mærket for at give videnskabsmænd mulighed for at overvåge hendes bevægelser og adfærd.

Håb for Mekong

Cambodjanske og amerikanske videnskabsmænd og embedsmænd måler den gigantiske ferskvandsrokke den 14. juni i den nordøstlige provins Stung Treng, Cambodia.

“Dette er meget spændende nyheder, fordi det var verdens største (ferskvands)fisk,” sagde biolog Zeb Hogan, tidligere vært for showet “Monster Fish” på National Geographic Channel og nu en del af Wonders of the Mekong, et bevaringsprojekt på floden.

“Det er også spændende nyheder, fordi det betyder, at denne strækning af Mekong stadig er sund… Det er et tegn på håb, at disse enorme fisk stadig lever (her).”

Boramy blev nettet i sidste uge ud for Koh Preah, en ø langs den nordlige cambodjanske strækning af floden. Hun tog rekorden fra en 293-kg gigantisk havkat, der blev fanget opstrøms i det nordlige Thailand i 2005.
Efter at en fisker havde kroget rokken – en truet art – kontaktede han Wonders of the Mekong, som hjalp med at mærke rokken og slippe den tilbage i floden.

Overfiskning og forurening

Mekong har den tredjemest forskelligartede fiskebestand i verden, ifølge dens flodkommission – selvom overfiskning, forurening, saltvandsindtrængning og udtømning af sediment har fået bestandene til at styrtdykke.

Især rokker har været sårbare over for disse ændringer, med massedødshændelser, på trods af bevarelsesforanstaltninger på plads, herunder fiskerirestriktioner og flodvagter, ifølge Wonders of the Mekong.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk