Bibelens elamitiske mystiske skrifter afkodet

Foto: Shutterstock.

En gammel sølvkop fra Iran kan være nøglen til at tyde et manuskript, der har undret forskere i mere end et århundrede.

 

Et gammelt sølvbæger fra Iran kan lige have givet nøglen til et 120 år gamle mysterium, der går 5.000 år tilbage. En gruppe europæiske forskere, ledet af en fransk arkæolog ved universitetet i Teheran, har dechifreret symbolerne på et gammelt skrift kaldet “Lineær Elamite” for at forbedre den akademiske forståelse af Elamiternes rige. Det er en af ​​de ældste kulturer i verden og har eksisteret i Persien, siden det 3. årtusinde f.Kr. blev indlemmet indtil det blev erobret af Perserriget i det 6. århundrede.

Historien begynder i 1903, da en fransk arkæolog foretog udgravninger i det sydvestlige Iran ved det gamle Susa, kendt som Shushan i Esthers Bog. Udgravninger afslørede en inskription i en ukendt skrift. Det viste sig senere at være blevet brugt i den elamitiske kultur i det, der nu er det sydlige Iran. I løbet af det 20. århundrede var forskere i stand til at tyde et lille antal symboler i lineær elamit efter at have opdaget tosprogede tekster skrevet i lineær elamitisk og akkadisk, et velkendt skrift. Yderligere forsøg på at tyde inskriptionen blev forpurret.

Det seneste gennembrud blev rapporteret i et akademisk papir offentliggjort i Berlin og offentliggjort i det tysksprogede tidsskrift om Assyriology and Near Eastern Archaeology, som anses for at være en vigtig platform på området.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk