Barsebäck-ejere foreslår nyt atomkraftværk i Skåne

Foto: Shutterstock.

Ejerne af det svenske atomkraftværk i Barsebäck lufter nu planerne om at bygge et nyt atomkraftværk – blot 15 km inde i landet fra det nuværende Barsebäckværket.

 
Den sidste reaktor på Barsebäckværket lukkede og slukkede i 2005

Ejerne mener, at vejen kan være banet for et nyt anlæg, fordi Sverige har fået en blå regering, der er gået til valg på blandt andet netop at udbygge atomkraften.

– Der kommer positive signaler fra den nye regering, siger den administrerende direktør i Barsebäck Kraft, Åsa Carlson til SVT.

I dag kommer omkring 30 procent af Sveriges el fra atomkraft, og den nye regering vil afsætte 400 milliarder svenske kroner til kreditgarantier til virksomheder, der vil udbygge atomkraften yderligere.

– I dag har vi ikke nok energi i Skåne, og vi vil gerne bidrage til løsningen, siger Åsa Carlson.

En tilladelse til at bygge et atomkrafværk kræver imidlertid en lovændring, og denne proces kan ifølge SVT være langstrakt.

– Vi foretrækker, at der er bred enighed, der understøtter de langsigtede spilleregler, der skal til, før nogen overhovedet tør satse her, siger direktøren i Barsebäck Kraft.

Virksomheden Uniper, der ejer Barsebäck Kraft og Barsebäckværket, har dog allerede lagt planer om at bygge en Clean Energy Park – inden nedrivningen af Barsebäckværket er færdig i 2028.

– Allerede inden vi er færdige, vil vi anlægge Barsebäcks Energipark, hvor vi vil udvikle og udforske fossilfrie og CO2-neutrale løsninger. Det kan være sol- og vindenergi, brint og kernekraft, siger direktøren.

Åsa Carlson kan ikke sige præcist, hvor stort et atomkraftværk Uniper ønsker at bygge. Det kan være et atomkraftværk i fuld skala eller en mindre reaktor.

Modstand fra Danmark

I Danmark var der stor modstand mod kernekraft. Både i 1970’erne, da Barsebäckværket blev opført lige over for København, og senere i 1980’erne, hvor tusinder af demonstranter gik på gaden i protest.

– Jeg tror, Sverige vil høre fra Danmark, hvis de har tænkt sig at gennemføre det her, siger Bente Miellier, der i dag er 73 år og en af pionererne i Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA).

– Det er absurd, siger 79-årige Siegfried Christiansen, der også var pioner i OOA, ved udsigten til ny svensk atomkraft.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk