Artemis 1 opsendelse til Månen udskudt på grund af tekniske problemer

Artemis 1 på affyringsrampen. Foto: Shutterstock

Opsendelsen af verdens kraftigste raket på sin testflyvning til månens kredsløb er blevet udskudt, efter at forskere har opdaget en brintlækage om bord.

 

NASAs Artemis 1 skal nu opsendes fra Cape Canaveral på fredag, efter at have misset den planlagte affyring i går, mandag.

Opsendelsen var blevet forsinket under brændstofpåfyldningsprocessen, kun 40 minutter før den planlagte start, efter at en lækage af flydende brint blev opdaget.

NASA fremhævede disse problemer, der medvirkede til beslutningen om at udsætte:

  • Der var et problem med motorudluftning i motor #3, ifølge Artemis missionschef Mike Sarafin. Super kold flydende brint cykles gennem motoren for at gøre den klar til lancering. De andre tre motorer fungerede som forventet.
  • Teamet vidste, at motorudluftningsproblemet var en risiko på vej ind i denne lanceringskampagne, og det ville være første gang, at de demonstrerede det med succes, sagde Sarafin mandag.
  • Der var også et problem med udluftningsventilen i den indre tank, tilføjede han.
  • Udover disse problemer var vejrforholdene heller ikke gunstige under opsendelsesvinduet – der var nedbør i begyndelsen og lyn senere, forklarede Sarafin.

 

Artemis-projektet sigter mod at landsætte folk på månen igen, som et springbræt til fremtidige missioner til Mars.

Dens første mission, en 42-dages ubemandet flyvning rundt om månen, vil teste den enorme raket og Orion-rumfartøjet, som astronauter til sidst vil rejse i.

Mens den er i rummet, vil den udsende 10 CubeSats – en type miniaturiseret satellit – som vil udføre en række forskellige opgaver i det dybe rum, fra at studere, hvordan stråling påvirker gær-DNA for at søge efter is på månen.

Mest kraftfulde raket til dato

Det 98 meter lange Space Launch System (SLS) er den mest kraftfulde raket NASA nogensinde har bygget, og i denne afgørende testfase vil den flyve længere end noget rumfartøj bygget til mennesker: 64.000 km forbi den fjerne side af månen og 450.000 km fra Jorden .

Megarakettens tryk på 4 millioner kg ved opsendelsen er 13 % mere end rumfærgen og 15 % større end Saturn V-raketten, der blev brugt på Apollo-missionerne.

Hver af de to boostere genererer mere fremdrift end 14 fire-motors kommercielle passagerfly, ifølge NASA, og vil brænde i 126 sekunder, hvilket giver mere end 75% af fartøjets fremdrift, før de bliver afstødt.

Den er også drevet af fire RS-25-motorer, men turen til månen tager stadig flere dage.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk