Anerkendt iransk filmskaber skal afsone seks års fængsel

Foto: Shutterstock.

Jafar Panahi blev i 2011 dømt for at have produceret anti-regeringspropaganda.

 

Irans retsvæsen har beordret en af ​​landets førende filmskabere til at afsone en fængselsdom på seks år fra ti år siden, som aldrig var blevet fuldbyrdet.

Masoud Setayeshi, en talsmand for Irans domstole, meddelte, at den prisvindende instruktør Jafar Panahi, måske Irans mest kendte filminstruktør, vil skulle afsone sin dom, der blev afsagt i 2011 på anklager om at producere anti-regeringspropaganda.

Ordren kommer, da regeringen søger at dæmpe kritik midt i voksende økonomisk uro og politisk pres.

Selvom Panahi fik forbud mod at rejse i de sidste år, blev dommen aldrig fuldbyrdet, og han fortsatte med at lave undergrundsfilm, som blev udgivet i udlandet til stor anerkendelse.

Har vundet flere festivalpriser, herunder 2015 Berlin Golden Bear for Taxi

Hans trodsige film om fattigdom, sexisme, vold og censur i Den Islamiske Republik har længe gjort regeringen vrede.

Myndighederne tilbageholdt ham i sidste uge, da han besøgte Teherans anklagemyndighed for at forhøre sig om sagerne med andre tilbageholdte dissidente filmskabere, Mohamad Rasoulof og Mostafa al-Ahmad.

Rasoulof og al-Ahmad blev tilbageholdt tidligere på måneden på anklager om at underminere nationens sikkerhed ved at give udtryk for modstand på sociale medier mod regeringens voldelige undertrykkelse af uroligheder i det sydvestlige Iran.

Panahis tilbageholdelse i det iranske Evin-fængsel har medført udbredt kritik fra rettighedsgrupper og sætter lys på en bølge af undertrykkelse, der rammer ikke kun landets berømte biografindustri, men også aktivister og demonstranter.

Regeringen har eskaleret sin undertrykkelse af dissens, da den forsøger at forhindre den iranske valuta rial, i at bryde sammen.

Samtaler om at genoplive Teherans lasede atomaftale med verdensmagterne er stadig fastlåst, og desperationen over den økonomiske krise bliver dybere uden sanktioner i sigte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk