Har dit køkken virkelig brug for et vinkøleskab?

Foto: Shutterstock
Eksempel på vinkøleskab. Foto: Shutterstock

Er det tid til at bringe dit køkken til næste niveau med et vinkøleskab? Hvis du er en vinentusiast, eller bare nyder et glas vino en gang imellem, er det måske! I dette blogindlæg hjælper vi dig med at beslutte, om du virkelig har brug for et vinkøleskab i dit hjem.

Før du investerer i en vinkøler, lad os dykke ned i dine vigtigste overvejelser. Når alt kommer til alt, er vi sikre på, at du spørger dig selv, “har jeg virkelig brug for et vinkøleskab?”

Hvad er formålet med et vinkøleskab?

Vinkøleskabe, også kaldet vinkølere eller vinhuler, bruges til at afkøle din vin til den perfekte serveringstemperatur. Selvfølgelig er et vinkøleskab mindre og billigere end en hel vinkælder. Men du kan finde dem i størrelser lige fra et minikøleskab til et køleskab i almindelig størrelse.

Generelt vil et vinkøleskab rumme de vine, du planlægger at drikke i løbet af en kort tidsramme. Afhængigt af størrelsen kan du dog nogle gange holde så meget som et års forsyning i et vinkøleskab. Ifølge Into Wine holder et vinkøleskab, ligesom almindelige køleskabe til mad, luftfugtigheden lav – normalt under 50 procent.

“Denne lavere luftfugtighed kan udtørre propper over tid og krympe dem, hvilket tillader ilt at komme ind i flasken og reducere kvaliteten af ​​vinen,” siger Into Wine. “Du kan overvåge temperatur og luftfugtighed i et vinkøleskab ved at bruge en speciel måler inde i køleskabet. Du kan indstille temperaturen mellem 7 grader og 19 grader, afhængig af hvilke vine du køler.”

Et vinkøleskab er nyttigt, fordi det kan holde den rette temperatur til din vin. Dit almindelige køleskab bliver sandsynligvis åbnet og lukket ret ofte, hvilket kan få temperaturen til at svinge. Konstante temperaturudsving er skadelige for flasker vin. Derudover har vinkøleskabe og almindelige køkkenkøleskabe i det væsentlige to forskellige funktioner. Et hverdagskøleskab er beregnet til at holde letfordærvelige varer kolde og tørre. Denne temperatur er for hård til vinens skrøbelige sammensætning.

Fordele ved at have et vinkøleskab

1. De er billigere end en vinkælder

Ifølge CostOwl.com kan en vinkøleenhed, der er nødvendig for at holde kældertemperaturen og fugtigheden på ideelle niveauer for din vin, koste mellem 5.000 kr og 50.000 kr eller endnu mere.

På den anden side kan en vinkøler eller vinkøleskab, der rummer omkring 20 til 120 flasker vin, koste mellem 1000 og 10.000 kr, rapporterer CostOwl.co.

2. Din vin forbliver friskere, længere

Temperatur, fugtighed og vibrationer er de vigtigste skelnen mellem konventionelle køleskabe og vinkøleskabe,” siger WineEnthusiast.com. Vine kan være følsomme over for temperaturændringer, så hvis du bor i et hus, der bliver meget koldt eller supervarmt, er din vin endnu mere udsat for at miste smagen end normalt.

Almindelige køleskabe er designet til at sænke temperaturen hurtigt og drive fugt ud. Vinkældre (og vinkøleskabe) behandler deres indhold forskelligt. Et vinkøleskab sænker temperaturen på dets indhold i en langsommere hastighed og opretholder et fugtighedsniveau, der er ideelt til vin.

3. Fugtighed i dit almindelige køleskab kan skade din vin

Fugtighed, ligesom temperatur, kan være skadelig for dine vine. Almindelige køkkenkøleskabe er designet til at fjerne fugten fra luften i dit køleskab, forklarer Blog Your Wine.

“Selvom vinkøleskabe er designet til at opretholde fugtigheden inde i enheden … dette er vigtigt, da fugtigheden vil hjælpe med at holde dine propper våde og dermed bremse ældningsprocessen,” sagde Curtis Dahl, medejer af Joseph & Curtis, til Blog Your Wine . “Det andet problem er opbevaring (køleskabet i hjemmet har ingen vinreoler), mens et vinkøleskab vil have en hylde, der er specielt bygget til at rumme vinflasker.”

4. De er miljøvenlige

Hvis du er bekymret for at have et miljøvenligt hjem, kan et vinkøleskab eller vinkøler være en god investering for dig. Ifølge New Air bruger vinkølere et termoelektrisk kølemedium, som er et almindeligt alternativ til kompressorbaserede vinkølere. Det betyder, at ejeren af en vinkøler kan spare energi i hjemmet og til gengæld skåne miljøet.

Derudover oplyser New Air, at der ikke er nogen farlige emissioner eller brug af farlige kemikalier i køleprocessen. “I stedet opstår der en simpel proces med at bruge en metalstang til at udveksle varme mellem det indre kammer og det udvendige miljø,” forklarer New Air. “På grund af dette kan vinkøleren betragtes som den mere miljøvenlige mulighed end noget andet alternativ på markedet i øjeblikket.”

5. De holder dårlige eller uønskede lugte ude

Lugte i dit daglige køleskab kan påvirke vin negativt. Manglen på luftfugtighed i et almindeligt køleskab kan få din vin til at antage omgivende lugte (og smag). Dette sker, når proppen i din vinflaske krymper og bliver porøs. Det lyder ikke særlig appetitligt for os!

6. Det er ikke kun til vin

En vinkøler kan bruges til at opbevare mere end bare vin. Dit vinkøleskab kan også være et gavnligt sted for gode olier og eddiker. Du kan også bruge en vinkøler til at opbevare drikkevarer, der ikke passer i dit almindelige køkkenkøleskab. Dette ville være ret nyttigt, hvis du afholder fester regelmæssigt.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk