Kunsten at røge pølser

At røge pølse er nok det nemmeste, du kan gøre i en røgeovn. Røget pølse er saftig, smagfuld og fyldt med dybe røgede smage. Der er ikke noget, du skal gøre for at forberede pølsen, læg den i røgovnen og giv den cirka tre timer.

De to vigtigste beslutninger, du skal tage, er, hvilken type pølse du skal røge, og hvilken slags træ du skal bruge. Røger du ekstra pølse, så gem den til brug i mange forskellige opskrifter i løbet af ugen.

Røget pølse

Røget pølse er noget, jeg laver mindst en gang om måneden. Jeg skal kun lave den en gang om måneden, fordi jeg ryger ekstra og så bruger den i løbet af ugen. Du kan tilføje det til morgenmad, frokost og middagsopskrifter, og alle vil nyde godt af lækker røget smag. Kogt pølse er også nem at fryse til senere.

Når du beslutter dig for kød til at ryge til din næste grill, anbefaler jeg varmt pølse. Der er uendelige varianter af pølse, du kan vælge imellem, det er ubesværet fra din side, og det er hurtigt. Selvfølgelig er ribben, bryst og svinekød meget ønskværdigt kød, men det tager alt så lang tid at røge. Du vil bruge mindst fem timer på ribben, og det er det bedste tilfælde.

Bryst er bestemt en røg over natten, så det ville være en travl aften før festen. Jeg kan godt lide at holde fast i noget virkelig nemt og lækkert på samme tid. Uanset hvilken pølse du vælger, tager det ikke meget længere end tre timer at røge. Højst, tager det fire timer i røgovnen.

HVILKEN FORM FOR PØLSE KAN JEG RØGE?

Der er virkelig ikke meget pølse derude, der ikke vil være godt efter røgning. Den eneste pølse jeg nok ikke ville røge er den der allerede er røget på fabrik og pakke. Nogle af mine yndlingspølser at røge er:

Italiensk pølse – der inkluderer dem alle, sød, mild, krydret og endda den osteagtige.

Breakfast sausage

Kielbasa

Chorizo

Kyllingepølser

Oksekødspølser

Hot-Dog pølser

Hurtige noter til røgning

Hvor lang tid tager det at røge en pølse? I gennemsnit vil pølse tage omkring 2-3 timer at røge. Forskellige typer pølse kan dog variere i tid, og det er derfor, det er bedst at bruge et øjeblikkeligt aflæsningstermometer til at kontrollere den indre temperatur.

Hvad er temperaturen i røgovnen? Jeg afviger normalt ikke meget fra de magiske 225°. Hvis du bruger en kul-/træryger, så prøv at holde temperaturen mellem 225°-240°.

Hvornår er røget pølse færdig? Pølse skal koges til 165° indre temperatur. Brug et termometer til øjeblikkelig aflæsning, og indsæt det gennem enden mod midten.

Hvad er det bedste træ til at røge pølse? Her er hvor en anden beslutning kommer ind. Vil du have en stærk smag, eller en mild, eller en frugtagtig? For en stærkere træsmag, gå med hickory. Når pølse har en stærk smag, går jeg med frugtagtigt træ som æble. Hvis du ønsker en mildere træsmag, så brug pecan.

SÅDAN RØGER MAN PØLSE I EN RØGEOVN

Tag pølsen ud af køleskabet, inden du begynder at forberede røgeovn, så den varmer lidt. Ligesom alt andet kød, bør du ikke ryge kold pølse direkte fra køleskabet.

Forbered røgeovnen og forvarm den til 225°. Afhængigt af ovnen placeres en pande med vand under eller i nærheden af pølsen. Læg pølser på risten og sørg for at de ikke rører hinanden. Luk låget og ryg det i cirka tre timer.

Du kan indsætte en digital termometersonde i enden af pølsen, mod midten for at overvåge temperaturen.

BEMÆRK: Det er bedst at åbne røgeovnen så lidt som muligt, så den ikke mister varme og sænker temperaturen. Dette gælder især for kul-/trærygere kontra el og gas, da det er sværere at holde temperaturen.

HVOR MAN BRUGES RØGET PØLSE?

Du kan bruge pølserester i mange opskrifter. Brug det i:

Supper

Jambalaya

Pølse- og risretter

Pasta- og pølseretter

Sandwiches

Morgenmadsretter som frittatas, quiche og morgenmadsgryderetter.

OPBEVARING OG FRYSNING

Opbevar rester af kogt røget pølse i en lufttæt beholder i køleskabet. Korrekt opbevaret bør det holde op til 4 dage.

For at fryse røget pølse, pak den lufttæt ind i plastfolie og læg dem i en frysepose med lynlås. Få al luften ud, mærk og frys i op til 2 måneder.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk