5 overraskende fødevarer, der ødelægger dit humør

Kend de fødevarer, der ødelægger dit humør. Foto: Shutterstock.

Ingen kan forstå sammenhængen mellem mad og humør bedre end en kvinde, der har gennemgået ni måneders intens trang! Mens nogle fødevarer er kendt for at være humørskabere, kan nogle stille og roligt ødelægge dit humør. Alt du skal gøre for at få det rigtige humør er at spise rigtigt.

 

Forbindelsen mellem mad og humør er en bevist realitet. Hvis du ikke holder øje med, hvad du spiser, kan du godt være ved at spinde dig ind i et net af falske højder og humørsvingninger. Tricket til at undgå denne adfærdsmæssige svingning er at undgå de fødevarer, der forårsager depression og i stedet vælge dem, der booster din disposition. Der er således nogle bestemte humørsvindlere, du skal være på vagt over for.

Stemningsskabere og -brydere

1. Chokolade

Intet kan lette dit humør helt som en lille chokoladeforkælelse, vel? Forkert! Mens det øjeblikkelige sukkersus fra kulhydraterne og raffinerede sukkerarter kan få dig til at føle dig godt tilpas, er det øjeblik, hvor suset ebber ud, når du ender med at føle dig nede og ude. Næste gang du vil række ud efter chokoladebaren efter en trættende pilates-session, så skift til en frugt i stedet for. Det vil ikke kun holde dit humør på rette spor, men også give dig glødende hud.

2. Sodavand

Et af de øverste navne på listen over fødevarer, der ødelægger dit humør, er den sodavand, du elsker på en varm dag eller efter et fedtet måltid. Denne formodede energidrik, fyldt med unødvendige kalorier og sukker, får dig til at føle dig opladet og brændende til at gå.  Desværre, når sukkersuset falder, vil du være mere sur end nogensinde før. Den skræmmende del, hvis du er på en stram slankekur? Efter det høje humør omdannes sodavandet om til fedt i din krop! Forbyd sodavand og vælg kærnemælk og frisk juice for at holde dig frisk.

3. Junkfood

Efter en travl dag vil du måske vælge en cheeseburger som et hurtigt måltid. Selvom det betyder, at du snart vil føle dig mæt (junkfood er langsom at fordøje), betyder det også, at du vil have langt flere kalorier på lager, end du har brug for. Det bliver værre, fordi det overskydende indtag af natrium, kulhydrater og dårlige fedtstoffer, der findes i junkfood, vil gøre dit hormonniveau ustabilt. Dette gør dig sur og sløv efter at have nået tilstanden “Jeg føler mig fuld”. Næste gang du føler sult, skal du vælge salater og nødder.

4. Forarbejdede fødevarer

Ingen kan bebrejde dig for at investere stort i forarbejdede fødevarer. Ikke efter en lang dag med at passe en baby og et hus. Men selvom dette kan skære ned på tilberedningstiden, vil du betale for det med øget irritationsniveau og dårligt humør. Dette er et tydeligt eksempel på, hvordan mad påvirker dit humør. Forarbejdet mad indeholder et konserveringsmiddel kaldet nitrat, som hjælper med at holde maden frisk. Problemet er, at dette konserveringsmiddel også sætter gang i migræne og fremkalder stress, hvilket igen forårsager uberegnelige humørsvingninger. Hvis du skal, skal du kigge efter nitratfrie versioner af forarbejdede fødevarer.

5. Koffein

Mens en kop morgenkaffe giver dig det helt rigtige kick til at starte dagen, så ville du ikke tage de næste fem kopper med glæde, hvis du vidste, hvordan din morgenkop kan påvirke dit humør! Den rige aroma af en friskbrygget kop kaffe vil helt sikkert friste dig ud af din seng, men risikoen er, at det også holder dig væk fra den. Bortset fra søvnløshed kan koffein-krakket faktisk få dig til at føle dig nede og mærkelig.

At vide, hvilken slags mad der giver dig et elendigt humør, kan hjælpe med at afværge depression og holde dig sund. Hav disse oplysninger ved hånden, og se aldrig mere irriteret tilbage med eller uden grund.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk