Jon Dahl Tomasson skal bringe ny glans over Blackburn

Danmarks rekordscorer har afløst Tony Mowbray på Ewood Park og håber at trække sin tidligere klub tilbage i topkampen på et begrænset budget.

Jon Dahl Tomasson skitserede den stamtavle, han bringer til Blackburn, og han behøvede ikke at referere til sin status som Danmarks rekordmålscorer. Han citerede i stedet de ledere, der gav ham en eliteuddannelse da han selv spillede. Der var Carlo Ancelotti i AC Milan.

“Det bedste hold i verden på det tidspunkt,” husker Jon Dahl Tomasson. Ancelotti var ifølge Tomasson ekspert i at styre nedad og opad.

“At holde omklædningsrummet sammen, have kontrol med ejerne på det tidspunkt med [Silvio] Berlusconi og [Adriano] Galliani.”

Men der var en anden storspiller fra Real Madrid, Leo Beenhakker, som han spillede for i Feyenoord. Hans første ophold i Rotterdam omfattede også et par år under Bert van Marwijk, senere for at føre Holland til VM-finalen. Han spillede for Danmark i et årti under den mangeårige træner Morten Olsen.

Selvironiske minder fra Ewood Park

Han er en af ​​de mere eklektiske udnævnelser i Blackburns historie, og hans fortid involverer to af de store navne fra deres fortid.

“Kenny og Shearer i ’95, jeg synes, de gjorde det ret godt,” forklarer Jon Dahl Tomasson.

Alligevel kunne han blive tilgivet for at have dårligere minder om Blackburns Premier League-titelvindende manager og topscorer. Kenny Dalglish,var ifølge Tomasson “en rigtig gentleman.” Men han stødte på skotten i Newcastle, da Alan Shearers skade betød, at en ung Tomasson blev presset til nødhjælp som målmand for et kvart århundrede siden.

Han scorede sjældent mål, og han kan være selvironisk over sine minder fra Ewood Park som spiller. “Jeg sad nok på bænken,” smilede han. Tiden gjorde ikke desto mindre indtryk. “Alle kender Blackburn, en fantastisk klub med en fantastisk tradition,” understreger Jon Dahl Tomasson.

Begrænsede midler

Men det sidste årti har for Blackburn budt på flere sæsoner i League One end Premier League. Hvis Tomasson får til opgave at afslutte deres eksil, kan det love godt, at Rovers’ seneste foretrukne managers – Dalglish, Graeme Souness, Mark Hughes – alle har været spillere på samme høje niveau, men det bliver nødt til at være billigt.

“Vi kan ikke købe spillere som resten af ​​klubberne,” siger Jon Dahl Tomasson. “Men en ting, vi kan gøre og lover at gøre, er at arbejde hårdt og være bedre til vores job end vores rivaler.” Hans holdkammerater på San Siro var af en sådan standard, at de udøvede en overlegenhed over resten, men Tomasson har fundet sig til rette i rollen som manager, der maksimerer sine ressourcer.

Han havde været Danmarks assistenttræner i tre år under en fin periode, der efter hans afgang kulminerede ved EM 2020. På det tidspunkt styrede han Malmø.

“Da jeg ankom, havde klubben ikke vundet noget i tre år, så vi gjorde det rigtig godt med at vinde to ligaer og kvalificere os til Champions League,” fortæller Tomasson. Det sidste kan have været den største bedrift: Det var kun tredje gang på to årtier, at en svensk klub spillede i gruppespillet. Malmø skulle navigere fire runder for at nå dertil og overvinde Rangers hjemme og ude. “Mission Impossible, som vi gjorde muligt,”understreger Tomasson.

Malmø blev behørigt slået to gange af Chelsea i Champions League. De skaffede sig et enkelt point, og selv det føltes som overpræstation. Det var en lektion i fodboldens hakkerækkefølge.

“Man kan sige, at det er som at være i skolegården, at være den lille dreng, der får lov, eller som får muligheden for at lege med de større drenge,” forklarer Tomasson.

“Du vil gerne gøre det, og du fortjener det, men i sidste ende er de bare større.”

Har store visioner

Han kunne have været tilbage i den kontinentale konkurrence igen i år. Mens Blackburn, der havde håbet på at friste Daniel Farke og Carlos Carvalhal til Lancashire, kastede deres net vidt og bredt, afviste Tomasson flere tilbud i løbet af sit sabbatår.

“Jeg har næsten skrevet under med en klub, der skal spille i Europa,” forklarer han. I stedet er han gået fra Champions League til Championship via et sabbatår, der gik med at studere klubber i England, Tyskland, Holland og Belgien.

“Det lyder som om, jeg gik på stranden hver dag, men seks måneders fri var alt andet end et hvil.”

Hans opgave er nu at sikre, at Blackburns fundament ikke er støbt i sand.

“Jeg er lidt af en bygherre, og jeg elsker at skabe ting med min vision,” siger Tomasson.

Rovers havde et ungt hold i sidste sæson. Det er ved at blive yngre med det højt vurderede par Joe Rothwell og Darragh Lenihan, der forlader gratis transfers. Den smilende Tomasson har med glæde meldt sig til en svær opgave.

“Fansene, spillerne, de drømmer altid om at komme op i Premier League,” sagde han. “Vi vil arbejde med et klogt sind.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per Draker

Per Draker

Ansvarshavende redaktør/Journalist på Newstimes.dk