Partier vil bremse ny gasledning til Lolland-Falster

Foto: Shutterstock

Enhedslisten og de Radikale har fremsat et beslutningsforslag, der skal sætte etableringen af gasledningen til Lolland-Falster i bero.

 

Forslaget kommer i kølvandet på kritik af regeringens projekt for at have en fejlslagen business-case, samt at styrke afhængigheden af fossilt gas, heriblandt naturgas fra Rusland. Klima, energi, infrastruktur og uddannelse er blandt emnerne, når danskerne går til folketingsvalg tirsdag den 1. november 2022.

Beslutningen om etablering af gasledningen er truffet før krigen i Ukraine, før gasprisernes himmelflugt og før et bredt dansk Folketing vedtog verdens mest ambitiøse afgift på drivhusgasser. Derudover har bl.a. stigende stålpriser medvirket til budgetoverskridelser og en samlet anlægssum på forventeligt 1,455 mia. kroner,« skriver forslagsstillerne i beslutningsforslaget.

Det handler primært om Nordic Sugar, som med deres to fabrikker på Lolland-Falster er den næststørste udleder af CO2 i Danmark på årsbasis med 200.000 ton CO2 årligt. Den er kun overgået af Aalborg Portland.

På grund af et EU-direktiv er Nordic Sugar nemlig pålagt at udskifte fyringsolien med en mere bæredygtig kilde. Det er denne bæredygtige kilde, som gasledningen skal forsyne de to fabrikker med.

I 2021 fortalte Klima,- Energi,- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (A), at de som regering ikke har mulighed for at tvinge Nordic Sugar til at etablere en gasledning.

»Vi kan som regering ikke træffe beslutning om at igangsætte et elektrificeringsprojekt ude på den enkelte arbejdsplads. Vi kan træffe beslutning om de dele, der er af samfundsmæssig karakter som for eksempel at lave en gasledning. Vi stod her med en virksomhed, der ikke havde tænkt sig at elektrificere, og derfor havde vi kun valget mellem, om vi ville støtte en gasledning, eller vi ikke ville støtte en gasledning,« sagde Dan Jørgensen.

Enhedslisten og Radikale Venstre tæller tilsammen 27 mandater i Folketinget, så beslutningsforslaget har brug for markant større opbakning, før det kan føres ud i livet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Nielsen

Lars Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk