Kina og Indien køber mindre russisk råolie

Foto: Shutterstock.

De asiatiske nationer giver slip på den nedsatte russiske olieeksport, hvor Bloomberg-data viser et fald på 13 % i løbet af de sidste fire uger, efterhånden som kinesisk og indisk efterspørgsel aftager, hvilket skærer ned på russiske olieindtægter.

 

Kina og Indien står for indkøb af 55 % af Ruslands søbårne olieekspor. Dog er den kinesiske efterspørgsel i løbet af de seneste fire uger faldet med 52.000 tønder om dagen, mens den indiske efterspørgsel er faldet med 18 % ifølge Bloomberg.

Reuters rapporterer også, at det kinesiske statsdrevne Sinopec – den største raffinaderi i Asien – reducerede køb af nedsatte russiske ESPO-råolie i denne måned efter at have nægtet at overbyde indiske købere.

Med henvisning til handelskilder sagde Reuters, at Sinpoecs træk var rent matematisk og ikke geopolitisk.

I maj og juni købte Sinopec omkring 20 millioner tønder russisk ESPO-råolie, men forventes at købe mindre for juli, fordi det blev overbudt af indiske raffinaderier. Ifølge rapporten bød Sinopec på russiske ESPO til en rabat på 20 USD (145 danske kroner) pr. tønde i forhold til referenceprisen i Mellemøsten. Andre kinesiske købere, herunder statsejede CNOOC og PetroChina overbød Sinopec i juli.

Denne $20 rabat (145 danske kroner) er, hvad Sinopec fik i maj og juni, men i juli tilbyder andre budgivere at løfte russiske ESPO for en $13 (95 danske kroner) rabat og nogle for så lavt som $8 (65 danske kroner)rabat ifølge Reuters.

Ruslands invasion af Ukraine i februar.

Ruslands invasion af Ukraine i februar og efterfølgende vestlige sanktioner førte til, at både Kina og Indien kæmpede om at skaffe russisk råolie til nedsat pris, hvilket ifølge Reuters alene gav Moskvas indtægter på omkring 24 milliarder dollars (175 mia. danske kroner) i marts, april og maj fra salg til de to asiatiske nationer.

Begyndende i maj har Kina dog set et fald på 14 % i russisk oliekøb på grund af fornyede COVID-19-lockdowns, der hæmmede den kinesiske efterspørgsel.

I sidste uge rapporterede Bloomberg, at russisk råolieeksport til Kina og Indien var faldet med 30 % fra deres højdepunkt i april og maj, kort efter Rusland lancerede sin invasion af Ukraine, og sanktioner blev indført.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk