IEA: Oliemarkedet i stram snor på grund af begrænset udbud

Foto: Shutterstock.

LONDON (Reuters) – Det globale oliemarked “holdes i en stram snor” mellem knapt udbud og muligheden for en recession, sagde Det Internationale Energi agentur (IEA) onsdag, hvor højere priser og forværrede økonomiske forhold allerede påvirker efterspørgslen.

 

“Sjældent har udsigterne for oliemarkederne været mere usikre. En forværring af de makroøkonomiske udsigter og frygt for recession tynger markedsstemningen, mens der er løbende risici på udbudssiden,” sagde det Paris-baserede agentur.

“Indtil videre har en svagere end forventet vækst i olieefterspørgslen i avancerede økonomier og et robust russisk udbud” reduceret markedsstemningen, sagde IEA i sin månedlige olierapport.

Alligevel blev dens efterspørgselsudsigter for 2022 trimmet med kun 200.000 tønder om dagen (bpd) og er sat til en årlig stigning på 1,7 millioner bpd og 2,1 millioner bpd i 2023, hvor den vil nå 101,3 millioner bpd ledet af vækst i udviklingslandene.

IAE advarede om, at OPEC-producenterne Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater vil have en begrænset evne til at pumpe mere olie med deres samlede ledige produktionskapacitet sat til at falde til 2,2 millioner bpd i august.

På trods af at russisk olieeksport har ramt det laveste niveau siden august sidste år, sagde IEA, at Ruslands eksportindtægter steg med $700 millioner (5 tusind mil. danske kroner) måned for måned på grund af højere oliepriser.

Overskuddet støttede Ruslands militære operationer i Ukraine, en situation, som IEA kaldte “uholdbar”.

“Diskussioner er i gang for at identificere en solid markedsmekanisme til at sikre effektiv implementering og håndhævelse af et loft over den russiske oliepris,” lød det fra agenturet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk