Høje renter er midlertidige, siger Andrew Bailey

Foto: Shutterstock.

Bank of Englands guvernør antyder en eventuel tilbagevenden til ‘lave globale’ renter.

 

Ultralave renter vil vende tilbage, når virkningerne af Covid og krigen i Ukraine forsvinder, har Andrew Bailey foreslået.

Guvernøren for Bank of England sagde, at der ikke ville være “ingen hvis eller, men” i bestræbelserne på at bringe inflationen ned, hvilket endnu en gang antydede, at aggressive rentestigninger kunne være på vej i de kommende måneder.

Men han sagde, at der ikke er nogen grund til at tro, at de enorme globale kræfter, der drev renterne til rekordlave niveauer, er forsvundet, eller at nedfaldet fra pandemien vil tvinge verdensomspændende renter op igen på permanent basis.

“Cykliske justeringer i de korte nominelle renter – som dem, vi i øjeblikket er vidne til i Storbritannien og i udlandet – vil i en overskuelig fremtid fortsætte med at blive udspillet på baggrund af lave globale ligevægtsrealrenter,” sagde Bailey.

En kombination af stigende efterspørgsel efter Covid og forsyningskæde forstyrrelser forårsaget af krigen i Ukraine har fået prisstigningerne til at nå 9,1 pct. i maj , et godt stykke over hans mål på 2 pct. Banken har hurtigt hævet renterne som svar og har taget dem fra 0,1 pct. i december til 1,25 pct. i sidste måned.

Mens flere rentestigninger er på vej, er Baileys kommentar om en tilbagevenden til “lav global ligevægt” et af de første forslag om, at banken forventer, at højere renter vil være kortvarige.

Faktorer som stigende levetid har trukket renterne ned globalt i de seneste årtier, da folk sparer flere penge op til deres pensionering, og dette “forventes at fortsætte”, sagde guvernøren.

Teknologiske ændringer har også været vigtige, da automatisering breder sig gennem økonomien.

Indtil videre er der ingen klare beviser for, at pandemien vil ændre dette, på trods af nogle økonomer, der advarer om, at Covid har afviklet noget af globaliseringen, som har været med til at holde inflationen og dermed renten lav i de seneste år.

“Det er for tidligt at sige, hvad den langsigtede virkning af pandemien vil være for økonomien,” sagde guvernøren i en tale til det officielle forum for monetære og finansielle institutioner.

“Det er værd at huske på, at selvom pandemien var et stort og hidtil uset økonomisk chok med dybtgående ændringer på arbejdsmarkederne og den måde, vi arbejder på, er det muligt, at dens langsigtede virkninger på produktiviteten vil være små.”

Storbritannien er stærkt udsat for globale kræfter og pengestrømme internationalt, hvilket tvinger banken til at fastsætte sine renter baseret på disse verdensomspændende låneomkostninger.

“For en åben økonomi som Storbritannien er trenden i realrenten fastgjort af globale kræfter; da kapital frit kan bevæge sig rundt i verden, vil renterne afhænge af balancen mellem opsparing og investeringer i andre lande såvel som Storbritannien,” sagde guvernøren.

Kommentarerne antyder, at virkningen af ​​de hurtige rentestigninger – såsom en opbremsning på boligmarkedet og pres på forgældede virksomheder og støtte til belejrede opsparer – kun kan vare i en kort periode, hvis banken sænker renten igen i årene at komme.

Bailey forpligtede sig ikke til nogen specifik fremgangsmåde vedrørende rentesatser i de kommende måneder, men understregede, at MPC “vil tage de nødvendige skridt for at bringe inflationen tilbage til 2 pct-målet”.

“Omfanget, tempoet og timingen af ​​eventuelle yderligere stigninger i bankrenten vil afspejle udvalgets vurdering af de økonomiske udsigter og inflationspres,” sagde han.

“Komiteen vil være særlig opmærksom på indikationer på mere vedvarende inflationspres og vil om nødvendigt handle kraftfuldt som reaktion. At bringe inflationen tilbage til målet på 2 pct. bæredygtigt er vores opgave, ingen hvis eller men.”

Finansmarkederne forventer i øjeblikket, at banken hæver sin basisrente til 2 pct. i september og mindst 2,5 pct. ved årets udgang.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk