Elon Musk forsøger at trække sig ud af Twitter-overtagelsesaftalen på 44 milliarder dollar

Foto: Shutterstock.

Elon Musk kan blive udsat for retssag fra Twitter, efter at milliardæren har  annonceret sin hensigt om at opsige den aftale, han lavede om at købe virksomheden for 44 milliarder dollars (324 mia. danske kroner).

Tesla og SpaceX-ejer Elon Musk søger at annullere sit bud på 44 milliarder dollars (36 milliarder pund) for at købe Twitter.

I en sag fra Securities and Exchange Commission (SEC) hævder milliardærens team, at selskabet på sociale medier havde brudt aftalen med Musk ved at give “falske og vildledende” udsagn om antallet af spam- og botkonti på platformen.

Annonceringen er den seneste drejning i en langvarig saga, efter at verdens rigeste person meddelte, at han havde til hensigt at købe Twitter i april 2022, for kun at sætte aftalen “på hold” den følgende måned.

Milliardæren kan dog stadig være tvunget til at gå igennem med opkøbet. Kort efter Musks ansøgning blev offentliggjort, afslørede Twitters bestyrelsesformand Bret Taylor offentligt selskabets hensigt om at forfølge retslige skridt for at håndhæve aftalen, og i aftes rapporterede Bloomberg , at Twitter havde samlet et juridisk team med dette formål.

“Twitter Board er forpligtet til at afslutte transaktionen på den pris og vilkår, der er aftalt med Mr. Musk,” tweetede han.

I henhold til aftalens vilkår kan Twitter bede en dommer om ‘specifik præstation’, hvilket ville tvinge Musk til at købe virksomheden for de $54,20 (397,82 danske kroner) per aktie , som han oprindeligt accepterede . Alternativt kan virksomheden også søge at få det 1 mia. USD (7 mia. danske kroner) break-up gebyr, som kontrakten påtænkte.

Musk afviser at besvare spørgsmål

For at undgå at købe virksomheden erklærer Musks team, at Twitter brød aftalen først ved at misrepræsentere antallet af spamkonti i sine afsløringer til den amerikanske finansielle vagthund og undlade at rådføre sig med Musk, da han fyrede ledende medarbejdere for nylig. .

Milliardærforretningsmanden havde bedt om beviser for at støtte virksomhedens påstand om, at spam- og botkonti udgør mindre end 5 procent af dets samlede antal brugere. Dette er ikke et nyt problem. Bare sidste år  betalte virksomheden 809,5 millioner dollars (5 mia. danske kroner) for at afgøre påstande om, at det overvurderede sin vækstrate og månedlige brugertal.

“Nogle gange har Twitter ignoreret hr. Musks anmodninger, nogle gange har det afvist dem af årsager, der ser ud til at være uberettigede, og nogle gange har det hævdet at efterkomme anmodningerne, mens det giver hr. Musk ufuldstændig eller ubrugelig information,” lyder det i brevet, som Musk har indgivet til SEC.

Under en weekendoptræden på Sun Valley-konferencen afviste milliardæren at besvare spørgsmål, men han adresserede situationen på sin Twitter-profil.

For mange mennesker, herunder Bloomberg-kommentator Matt Levine , var Musks forsøg på at købe Twitter aldrig seriøst, og kun en del af en “appetit på at foregive at købe offentlige virksomheder,” svarende til det tidspunkt, hvor han annoncerede, at han ville tage Tesla offentligt, kun for at ændre hans mening kort efter.

Købte 9 % af aktierne

Musk tilkendegav først sin intention om at købe Twitter i marts, efter at det blev afsløret, at SpaceX-grundlæggeren havde købt 9 procent af aktierne i det sociale medieselskab og efterfølgende var blevet inviteret til at deltage i bestyrelsen.

Kun få dage senere bekræftede Twitter-topchef Parag Agrawal, at  Musk havde ombestemt sig og advarede om “distraktioner forude” – en forudsigelse, der er blevet bevist korrekt.

Verdens rigeste mand sagde, at Twitter har “enormt potentiale”, som han ville frigøre, og hævdede, at han ønskede at eje virksomheden, ikke for dens økonomiske gevinst, men for hans personlige engagement i at beskytte ytringsfriheden. Tidligere har Musk opfordret til, at en række ændringer skal håndhæves i platformen, lige fra at lempe dens indholdsrestriktioner til at udrydde falske konti.

“Ytringsfrihed er grundlaget for et fungerende demokrati, og Twitter er den digitale plads, hvor spørgsmål, der er afgørende for menneskehedens fremtid, diskuteres,” sagde Musk.

Har nettoformue på $273,6 mia.

Musk har en anslået nettoformue på $273,6 mia. (2000 mia. danske kroner) Tidligere er milliardæren blevet anklaget for at  manipulere Twitter og Teslas aktiekurs og bryde SEC-reglerne.

Men selvom Musk meddelte i maj, at han havde rejst $7,1 mia. (52 mia. danske kroner) fra en gruppe A-liste-investorer for at hjælpe med at finansiere sit Twitter-opkøb, er de resterende $27,3 mia. (198 danske kroner) aldrig dukket op.

For at finansiere opkøbet har Musk solgt nogle af sine Tesla-aktier og også stillet andre som sikkerhed for personlige lån for at rejse kontanter. Men dette er måske ikke nok, da både Twitter og Teslas aktier er gået ned i de sidste par måneder.

Sidste fredag ​​lukkede Twitter på $36,81 (265 danske kroner), på trods af at have nået en lukkekurs på $44,48 (331 danske kroner) den 12. april, dagen før Musk annoncerede sit tilbud . I mellemtiden er Tesla Inc-aktien, hovedkilden til Musks rigdom, faldet med næsten 27 procent, siden han annoncerede sine intentioner om at eje det sociale medieselskab, hvilket gør verdens rigeste person mindre rig, end han var, da han indvilligede i at købe en virksomhed, der er i øjeblikket mindre værd, end hvad han kunne blive tvunget til at købe den for.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk