Bank of England advarer om, at de økonomiske udsigter er “væsentligt forværret”

Britiske långivere bliver nødt til at afsætte flere penge til at absorbere stød på markederne fra næste år, sagde Bank of England.

Britiske husholdninger vil sandsynligvis stå over for mere inflationspres som følge af krigen i Ukraine, siger centralbanken

 

Udsigterne for Storbritannien og den globale økonomi er “væsentligt forværret” på grund af inflationspres, der stort set er drevet af Ruslands invasion af Ukraine, hvilket lægger ekstra pres på britiske husholdninger og virksomheders finanser, har Bank of England (BoE) advaret.

De forværrede økonomiske udsigter har forårsaget volatilitet på de globale markeder i de seneste måneder med mere turbulens sandsynligvis, sagde banken i sit kvartalsvise sundhedstjek af Storbritanniens finansielle system.

Britiske banker bliver nødt til at afsætte flere penge til at absorbere chok på markederne fra næste år, men er i god form til at yde lånestøtte til husholdninger og virksomheder, tilføjes det.

“De økonomiske udsigter for Storbritannien og globalt er blevet væsentligt forværret,” sagde BoE i sin seneste Financial Stability Report. »Priserne på essentielle varer som fødevarer og energi er steget kraftigt i Storbritannien og globalt, og udsigterne for vækst er blevet værre. Dette er i høj grad et resultat af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine.

”Disse højere priser, svagere vækst og strammere finansieringsvilkår vil gøre det sværere for husholdninger og virksomheder at tilbagebetale eller refinansiere gæld. På den baggrund forventer vi, at husholdninger og virksomheder bliver mere udspændte i løbet af de kommende måneder. De vil også være mere sårbare over for yderligere chok.”

Nødvendigt med finansiel buffer

BoE-embedsmænd har beordret britiske banker til at afsætte 2 % af deres kapital – omkring 22 mia. pund – (190 milliarder danske kroner) som en del af den kontracykliske kapitalbuffer fra denne tid næste år.

Bufferen – der blev indført i kølvandet på finanskrisen for at sikre, at bankerne har en regnvejrsdagsfond – blev skåret ned til nul under pandemien og frigav milliarder af pund til at hjælpe virksomheder og husholdninger. Embedsmænd understregede, at de er klar til at frigive pengene igen, især hvis økonomien klarer sig dårligere end forventet i øjeblikket.

Banken sagde dog, at de fleste husholdninger og virksomheder gik ind i den nuværende finanskrise med relativt lave gældsniveauer og ville være i en lignende situation i december.

Mens den russiske invasion af Ukraine har øget råvarepriserne og sendt inflationen til det højeste niveau i 40 år, forventes de fleste husholdninger og virksomheder at klare den ekstra økonomiske byrde uden at misligholde realkreditlån og lån.

Inflationen forventes at stige til 11 % senere i år, og centralbankens basisrente kan ifølge nogle økonomer stige til så højt som 3 % ved udgangen af ​​2023.

Stigende omkostninger forventes at sænke levestandarden for mange familier og sætte mange i økonomisk nød.

Det sagde dog, at omkring 80 % af de britiske realkreditlån er på fastforrentede aftaler, og på trods af, at 40 % skulle refinansieres i løbet af de næste 18 måneder, var realkreditbetalerne i en god position til at have råd til højere renteregninger.

Ikke desto mindre sagde centralbanken, som regulerer banker og forsikringsselskaber, at en forværring af de globale økonomiske udsigter, da inflationen ramte forbrugernes købekraft og virksomhedens overskud, rejste en række risici for finanssektoren over hele verden.

“Udsigterne er behæftet med betydelig usikkerhed, og der er en række nedadrettede risici, som kan påvirke Storbritanniens finansielle stabilitet negativt,” sagde BoE.

Storbritanniens arbejdsløshed vil stige i løbet af det kommende år, og virksomhedernes overskud vil komme under pres “især i energiintensive sektorer og de I-sektorer, der er mest udsat for faldet i husholdningernes realindkomst”, hedder det i rapporten.

Råvaremarkederne var blevet mere volatile, hvilket skabte risici, som de finansielle markeder kunne gribe.

Købere af hvede, metaller og olie var nødt til at låne penge til en værdi af flere gange de beløb, der krævedes sidste år for at købe varer på samme niveau, hvilket belastede långivere.

Der var dog kun få tegn på et “løb efter kontanter” fra investorernes side i en gentagelse af panikken i marts 2020, da pengemarkedsfonde, der fungerer som långivere til sidste udvej, manglede den nødvendige ildkraft i begyndelsen af ​​pandemien. deres sædvanlige bagstopperrolle.

Rapporten sagde, at rentestigninger fra mange af verdens centralbanker også ville sætte virksomheder og stærkt gældsatte regeringer under pres.

Amerikanske og kinesiske virksomheder, der har lånt kraftigt, og EU-regeringer med høje gældsniveauer var en potentiel risiko, tilføjede rapporten.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Nielsen

Sara Nielsen

Journalist ved Newstimes.dk